Via partner

Trek Eten onderweg - toen en nu , Charlotte Kleyn

Artikelnummer: 9789038806402
Artikel 2 van 3
€ 12,00 (inclusief btw)

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

‘Charlotte Kleyn combineert een leesbare, vrolijke schrijfstijl met enthousiaste nieuwsgierigheid en gedegen academisch onderzoek in een heel aantrekkelijk culinair-historisch kookboek over eten op reis.’
Joël Broekaert, culinair journalist

Reizen maakt hongerig. Ook in voorbije eeuwen, toen al veel mensen de wegen en wateren bevolkten, moest er onderweg worden gegeten. Hoe ging dat? Wat aten schepelingen in de veertiende eeuw? En hoelang picknicken we al?

Charlotte Kleyn bezocht musea en archieven op zoek naar het verleden van scheepsbeschuit, voedselrantsoenen en overdadige diners op stoomschepen, maar was even nieuwsgierig naar de reizende eters van nu en ging langs bij de scouts, een marineschip en een vliegtuigcateraar.

Daarnaast bevat Trek ruim vijftig recepten geïnspireerd op het verleden, maar helemaal van nu: makreel met middeleeuwse specerijen, antischeurbuikcocktail met arak, abrikozenamandeltaartjes, officiersballen en padvinders-kastanjegoulash.

MENINGEN: Voor de lezers die Charlotte Kleyn nog niet kennen is hier een korte intro. Charlotte is van beroep Culinair Historica. Ze schreef met haar vader Onno Kleyn het boek Luilekkerland*, 400 jaar koken in Nederland, dat in 2018 verscheen. Ze combineert haar baan als conservator van de Gastronomische collecties bij het Allard Pierson (UvA) met culinaire teksten/recepten in kranten en magazines. Tevens publiceerde ze onlangs haar eerste soloboek TREK, met als onthullende ondertitel Eten onderweg - Toen en Nu. Dat ze hiervoor behoorlijk wat research heeft gedaan spat van de pagina's af. Ze deed o.a. veldwerk bij de scouts, op een marineschip en bij een vliegtuigcateraar. Haar nieuwsgierigheid naar het eten van vroeger en nu bracht haar in musea en archieven, en ze deed een beroep op experts in verschillende relevante disciplines.
Waren alle geschiedenisboeken maar zo vlot geschreven! Al lezend is het alsof Charlotte als gids met je meereist. Ze neemt je mee op de VOC-reizen, laat je het krappe snoeihete kombuis van de scheepskok zien, toont de tonnen met slap bier en rottend water, en laat de standenverschillen zien tussen de zeelui en onderling bij de passagiers. (Een soort upstairs downstairs, maar dan op zee). Reizen maakt hongerig, dus of het nou te land, ter zee of in de lucht is, er moet worden gegeten en gedronken. Er komen veel thema's aan bod (incl. foto's en illustraties), van pelgrims tot padvinders, de marine en de VOC, bermtoerisme, het nog steeds geliefde picknicken, enzovoorts. Ik heb me kostelijk vermaakt met de beste klassieke picknickkost van de beroemde Amerikaanse eetschrijfster Fisher: een hambaguette waar je letterlijk een kwartier op moet zitten broeden! Volgens Fisher doet het broeden op de sandwich iets mysterieus maar essentieels voor de speciale smaak ...
Dat dit boek ver staat van droge geschiedenisboeken is mede te danken aan Charlotte's vlotte en vrij humoristische schrijfstijl. Zo vertelt ze anekdotes met leuke kwinkslagen en staat het boek vol met recepten waar ze een eigentijdse draai aan heeft gegeven. Gelukkig maar, want onze moderne smaak strookt niet meer met die van vroeger .... Tussen de ruim vijftig recepten, helaas zonder foto's, staan ook haar eigen favorieten opgenomen: o.a. Parmentier 2.0 (geroosterde prei met aardappelpuree en citroen-knoflookboter), als ook haar geliefde Pasta. Deze persoonlijke inbreng maakt dat TREK, bomvol historische kennis, toch licht verteerbare kost is. Je leest niet alleen over de ontwikkeling van ons eet- en drinkgedrag, maar veel meer eromheen. TREK vergroot dus niet alleen de eetlust, maar ook de reislust. Fijn voor na de Lockdown...!

Dit is een van de leukste en origineelste boeken afgelopen tijd. Zo ontzettend leuk hoe Charlotte eten meer context geeft door laagje per laagje af te pellen waar gerechten hun oorsprong vinden. Een vleugje magie terwijl picknicken in een korset allesbehalve magisch is. Eten krijgt echt een extra dimensie. De recepten zijn ook te gek, in een origineel modern jasje. Ik wil meer! Wanneer komt deel twee?

Heel leuk en goed boek! Interessante historische informatie en anekdotes, en bijzondere recepten. Vond met name het hoofdstuk over de veldkeukens in Napoleons trektocht naar Rusland interessant. Charlotte Kleyn schrijft ook heel vlot. Aanrader als je van geschiedenis en eten houdt!

Trek is een super leuk boek. Heel interessant onderwerp een goed geschreven. Mooie verhalen een originele recepten.
Ik heb het boek voor mijzelf gekocht en ook als kadootje gegeven aan vrienden.

4 maart bij op 1, te weinig woorden dus blah blah blah, kopen en lezen en genieten

Leest heerlijk weg door de fijne schrijfstijl van Kleyn. Super veel weetjes over eten die een ander perspectief geven op je eigen bord. Er is gedegen onderzoek gedaan, maar het leest niet als een zwaar wetenschappelijk boek, integendeel, voor je het weet ben je bij het einde. Zeker een aanrader en ik kijk uit naar meer.

Gewicht
0,459 Kg

Uit jaar:
2021

Uitvoering:
Paperback

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Annelies Dollekamp(Zilverstermedia)

Fotografie (Foto's)
Vincent van den Hoogen

Auteursfoto (Portretfoto):
Askan Mortezapour

Omslagbeeld:
Henk Blansjaar (Picknick voor Volkswagen Kever (1966)

Aantal pagina's
207

NUR/NUGI
460 Hobby’s algemeen+680 Geschiedenis algemeen

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2024 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss