Via partner

De handelsreiziger van de Nederlandsche cocaïne fabriek , Conny Braam

Artikelnummer: 9789046806753
Artikel 12 van 89
€ 10,00

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Spannende en spraakmakende roman over cocaïne en oorlog, liefde en wraak.

Op 31 juli 1917 klimt de 26-jarige Engelse onderwijzer Robin Ryder in de buurt van Ieper een loopgraaf uit en rent overmoedig de Duitse mitrailleurs tegemoet. Drie dagen later raakt hij zwaargewond door een Duitse granaat; voortaan moet hij zijn gezicht verbergen achter een maskertje. Op ongeveer hetzelfde moment haalt zijn leeftijdsgenoot Lucien Hirschland, handelsreiziger van de bloeiende Nederlandsche Cocaïne Fabriek, een grote order binnen van een Engelse farmaceutische firma, en kort daarop sluit hij met een inkoper van het Duitse leger een lucratieve deal. Van de provisies kan hij zijn felbegeerde Harley Davidson kopen. Na de wapenstilstand brengt een wonderlijk toeval Robin Ryder in huize Hirschland, waar hij liefdevol wordt opgevangen door Luciens jongere zus Swaantje. Er groeien verwachtingen en illusies, maar door bedrog en zelfbedrog raken hun levens volledig ontworteld, want de oorlogsveteraan heeft meer te verbergen dan zijn verminkte gezicht. De handelsreiziger is een weergaloze roman, gebaseerd op ware feiten.

Conny Braam (1948) was mede-oprichtster en jarenlang voorzitster van de Anti-Apartheids Beweging Nederland. Ze debuteerde in 1992 met Operatie Vula. Daarna verschenen De bokkeslachter, de roman Zwavel, de verhalenbundel De amazone van Dahomey, een romantrilogie over de familie Abraham en Mandela op de koelkast. Van haar grootste bestseller, De woede van Abraham, zijn meer dan 50.000 exemplaren verkocht.

MENINGEN: Braam vertelt het verhaal van de Nederlandsche Cocaïnefabriek en diens handelsreiziger op het snijvlak van een historische beschouwing ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en een klinkende, eigentijdse roman. Er is veel oog voor detail en de aandacht die Braam besteed heeft aan het onderzoeken van de periode waarover zij schrijft uit zich veel kleine weetjes die het boek extra cachet geven. Het boek bestaat uit twee verhaallijnen die professioneel bij elkaar worden gebracht. De lezer blijft tot einde op zoek naar de antwoorden op de vragen die ook hoofdpersoon Lucien Hirschland zich stelt.
Het boek kent verschillende momenten waarop de lezer zich afvraagt 'het zal toch niet zo zijn dat' om vervolgens tot de conclusie te komen dat het toch weldegelijk zo is. Spannend! Het ongemakkelijke karakter van het boek schuilt in de nasmaak. De verslaving van soldaat Robin Ryder confronteert met verslavingsvraagstukken in onze tijd en de implicaties over de rol van stimulerende middelen in de Eerste Wereldoorloog roepen onwillekeurig vragen op over conflicten in onze tijd.
Een spannende roman die het verdient gelezen te worden!

Conny Braam kon in een ingezonden brief de kritiek van de onderzoeker goed weerleggen. Daarnaast vond de onderzoeker het te veel eer voor Conny Braam om contact met haar op te nemen over hoe zij tot haar conclusies is gekomen. De onderzoeker had zich ook veel laten influisteren door de voormalig directeur van de Cocainefabriek, ook niet helemaal objectief.

Conny Braam laat in de roman De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek zien dat de Nederlandse overheid goed verdiende aan de cocaïnehandel in de Eerste Wereldoorlog. Was de cocaïne eigenlijk bedoeld voor de gewonde militairen, al gauw kregen soldaten een pilletje of injectie tegen de angst en konden zij harder vechten.
Lucien, de handelsreiziger van de fabriek, is een topverkoper met voorliefde voor vrouwen en mooie auto's en verdient vette bonussen. Als hij later de gevolgen van de verslaving ziet, probeert hij het goed te maken. Maar dat lukt maar gedeeltelijk.
Mooie sfeertekening van het begin van de 20ste eeuw: de opkomst van het socialisme, de emancipatie van de vrouwen, maar ook de coterietjes die we uit de boeken van Couperus kennen.
Jammer dat de karakters wat vlak blijven; met uitzondering van Lucien zit er weinig ontwikkeling in en zijn de personages vooral types. Maar wel een boek dat je in een ruk uitleest.

De handelsreiziger is een prima roman met een ontzettend interessante insteek - want Nederland heeft écht een van de grootste cocaïnefabrieken gehad! Wie had dat gedacht? Niet zo gek dat we een drugs imago hebben als land...
De roman vertelt het verhaal van twee mannen waarvoor deze fabriek vrij bepalend is geweest, bij ieder op een vrij verschillende manier. Het is een prima verhaal, waarvan de opbouw wel wat tijd kost. Daarna ben je niet geneigd om het verhaal in één ruk uit te lezen, al zijn de 400 pagina's wel snel gelezen. In fact, de eerste keer dat ik begon in dit boek boeide me het totaal niet. Het eind is vrij open en onverwachts. Dat maakt dit een aardig boek om even tussendoor te lezen, wel jammer dat een verhaal wat zo interessant had kunnen zijn eigenlijk tegenvalt...

De Nederlandse journaliste en schrijfster (1948) heeft al een tiental boeken geschreven die veelal gebaseerd zijn op haar eigen ervaringen, zoals haar debuut 'Operatie Vula' (1992), of op historische feiten, zoals de bestseller 'De woede van Abraham' (2000). In deze roman gaat het om de feiten rond de cocainefabriek die tot eind jaren '60 in Amsterdam gevestigd was, op de plek waar nu het clubhuis van de Hell's Angels staat. Want de Nederlandse relatie met drugs blijkt terug te gaan tot 1900. Braam ontdekte dat deze fabriek Duitse en Engelse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog schaamteloos van grote hoeveelheden cocaine voorzag, terwijl Nederland neutraal was in die oorlog. Ze vertelt het verhaal van de Engelse soldaat Robin en de Nederlandse handelsreiziger in cocaine Lucien, die elkaar na de oorlog ontmoeten, wisselend vanuit beider perspectief. Braam doet dit met vaart en gevoel voor drama. Spanning komt in het plot met een liefdesverhaal tussen Robin en Luciens zus, Swaantje. In een prettige stijl legt Braam een stukje onbekende geschiedenis bloot terwijl ze een meeslepend verhaal vertelt. Een nawoord verantwoordt het verhaal. Vrij kleine druk. Redactie

Echt een heel goed boek een echte aanrader!
Ook heel erg goed geschreven ook de historische correctheid is ook er goed aangepakt.
Al om Al erg genoten van dit boek. Groetjes Mitch van Musscher, Amsterdam, 19 Jaar

Een spannend verhaal met sympathieke en onsympathieke karakters. Gebaseerd op ware toestanden, dus een eye-opener. Je leest het achter elkaar uit, met alle begrip voor de "spelers".
Aan te bevelen.

Het is zeker een interessant verhaal: De rol die het neutrale Nederland speelde in de Eerste Wereldoorlog. Maar in het hele boek is geen enkele écht mooie zin te vinden, en de personages dienen alleen als kapstok om een geschiedenisles aan op te hangen. Ze blijven oppervlakkig en als lezer leef je niet echt mee.

Ik ben een studente geschiedenis, en dit boek werd ons aanbevolen door een docent.
Niet alleen vanwege het verhaal, maar vooral vanwege de historische correctheid van dit boek.
Over de verhaallijn wil ik graag het volgende kwijt: ja, het is en het blijft een roman, met een enigzins voorspelbaar einde, maar met veel interessante wendingen en wisselende gevoelens bij de verschillende personages. Lucien lijkt zo naïef, je zou soms echt op hem willen schelden. Hetzelfde geldt voor de op het oog zo sympathiek lijkende Engelsman en oorlogsveteraan, maar naarmate het verhaal vordert krijg je argwaan bij beide personages, en wil je steeds meer weten over het de intriges en de gedachten van beide. Jammer dat de personages Biedermann en Kirkpatrick niet meer worden uitgelicht, ik had graag meer willen weten over hun exacte rol binnen de cocaïnewereld. De dialogen zijn goed uitgesproken en je waant je helemaal in de tijd van de wereldoorlogen.
Nu historisch gezien: wat een veldwerk. Wat een correctheid. Beschrijvingen van plaatsen, mensen en situaties is met heel veel behoedzaamheid gedaan, heel voorzichtig, maar wel trefzeker en zonder fouten. Historisch klopt dit boek als een bus, en dat is gewoon applaus waard. Tegenwoordig schrijven mensen romans over het verleden zonder onderzoek te doen waardoor de inhoud voor geen meter klopt. Bij Conny Braam zul je geen onjuistheden aantreffen, wat zorgt voor een prettigere manier van lezen.
Een aanrader van de gemiddele romanlezer met een knipoog naar de tijd van de wereldoorlogen.

net zo verslavend als de cocaine waar conny braam over schrijft
het boek telt 400 pagina's die ik moeiteloos in 2 dagen uitlas
het was spannend, fantasierijk, veel feiten over cocaine en de
karakters waren ook allemaal geloofwaardig
ik vond het jammer toen ik het boek uit had
hoop dat ze gauw weer zo'n goed boek schrijft

Sedert geruime tijd heb ik een enorme belangstelling ontwikkeld voor alles wat de Eerste wereldoorlog aangaat. Ik verzamel vooral de nodige literatuur over dit thema. Zowel primaire als secundaire. Dat laatste is uiteraard het meest te vinden. "De Groote Oorlog" staat nog steeds volop in de belangstelling. Dat is de reden dat ik het boek heb aangeschaft.
Een best wel goed geschreven verhaal over de rol die drugs, in dit geval, cocaïne, spelen in het proces dat oorlogvoeren heet.
Wat mij geraakt heeft is dat ik via dit verhaal, ook al wist ik ervan, heel fijntjes gedrukt ben op het gegeven dat drugs een rol hebben gespeeld in de diverse oorlogen van de 20e eeuw.
Op een verbijsterende manier werd mij duidelijk hoe het mogelijk was dat duizenden jonge mannen willens en wetens de loopgraven uit konden stormen, lood, ijzer en dus de dood tegemoet voor koning en vaderland. Altijd stelde ik mij de vraag zou ik dat ook kunnen?
Het boek beantwoordde de vraag afdoende.
Wat ik jammer vind, is dat de beginscenes van het verhaal, de belevenissen van de hoofdpersoon, in de loopgraven niet verder uitgewerkt worden. Het commentaar dat er terloops gegeven wordt door de schrijfster, met name over het gedrag en optreden van de Britse officieren tegen de getraumatiseerde soldaten, die net het slag(slacht)veld overleefd hebben, voedde bij mij het vermoeden dat de schrijfter hier ook inging op het feit dat er wellicht ook wel eens een klassstrijd gevoerd werd in de loopgraven. Dat komt echter nergens meer terug. Jammer. Ook jammer is dat de naïviteit van de hoofdpersoon tot het einde overeind blijft en hij er ook nog mee wegkomt. Een beetje ongelukkig einde.
Het eind goed al goed gevoel overschaduwt wat mij betreft het verder voortreffelijke verhaal. Vlot geschreven, geen hoogstandje, maar meer dan de moeite waard.

Verbazing, ongeloof en afschuw wisselden elkaar af tijdens het lezen van dit ontluisterende relaas over de rol van Nederland als cocaïneleverancier tijdens WOI. Ik vond het een boeiend verhaal over een tot nu toe onderbelicht deel van de vaderlandse geschiedenis. Goed geschreven.

Voor mijn generatie is een dergelijk leven en situatie haast niet voor te stellen. Er staan feiten in het boek waar ik nog nooit over gehoord had en waarvan ik meerdere keren heb gecontroleerd of het nu wel echt zo was. Er ontstaat ongeloof maar het verklaart ook veel over de huidige situatie in Nederland. Daarbij denk ik dat er een zeer goede waarschuwing over het gebruik van verdovende middelen vanuit gaat. De liefde tussen de handelsreiziger en zijn vriendin worden beschreven in het licht van een verslaving. Het is heel goed invoelbaar wat het met de relatie doet. Het is zowel een goed leesbaar boek als een leerzaam boek. Het blijkt maar weer dat met geld, geluk niet te koop is.

Gewicht
0,57 Kg

Uit jaar:
2009

Uitvoering:
Paperback

Uitgever(Label):
Nieuw Amsterdam

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Nanja Toebak

Auteursfoto (Portretfoto):
Cornelie Tollens

Omslagfoto:
Cornelie Tollens

Aantal pagina's
408 excl. Nawoord

NUR/NUGI
301 Literaire roman, novelle

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2024 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss