Via partner

Het Dertigersdilemma De belangrijkste loopbaan-en levensvragen van twintigers en dertigers , Nienke Wijnants

Artikelnummer: 9789035132702
Artikel 34 van 129
€ 2,50

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Rond de dertig lijkt het wel permanent spitsuur in je hoofd. Grote beslissingen moeten worden genomen op het gebied van carrière, relaties, kinderen en huis. De meeste dertigers hebben het ogenschijnlijk prima voor elkaar. En toch knaagt er iets. Het dertigersdilemma, of de quarterlife crisis. Het zoveelste modeverschijnsel, of een serieus probleem? Nienke Wijnants deed onderzoek naar het fenomeen en ontdekte dat maar liefst drie kwart van de hoger opgeleiden tussen de 25 en 35 jaar in meerdere of mindere mate kampt met zogenaamde dertigersdilemma's. Dertigers van nu zien zich geconfronteerd met een schier oneindige hoeveelheid keuzemogelijkheden in vrijwel elk aspect van het leven. Samenwonen, trouwen, of toch maar niet? Wel of geen kinderen en wanneer? Carrière maken, voor jezelf beginnen, vrijwilligerswerk in Afrika, of toch eerst die wereldreis?

Daarnaast heerst het beeld dat het ideale leven maakbaar is en ervaren dertigers op steeds jongere leeftijd al de druk van de grote, existentiële vragen. Zit ik wel op het juiste spoor? Wat is het nut van mijn leven eigenlijk? Is dit het nu?

Het dertigersdilemma is een boek voor en over dertigers. Het gaat in op alle aspecten van de twijfels en vragen van jonge hoger opgeleiden van nu. Het boek staat vol met tips en adviezen voor dertigers en voor hen die met dertigers werken of leven.

MENINGEN: Nienke Wijnants (1974) is psychologe en loopbaanadviseur. Ze doet promotieonderzoek naar dertigersdilemma's. Dertigers bevinden zich in de levensfase waarin tegenwoordig veel keuzemomenten samenvallen. Trouwen? Kinderen? Carriere? Er zijn ook veel meer keuzemogelijkheden dan vroeger, nu het traditionele patroon van trouwen en kinderen krijgen geen vanzelfsprekendheid meer is. Alles is in principe mogelijk en moet zo perfect mogelijk, maar hoe weet je nog wat de juiste keuze is? Dit leidt tot existentiele vragen. Uit Wijnants' onderzoek bleek dat zo'n driekwart van de generatie tussen de 25 en de 35 moeite heeft met al die keuzemogelijkheden, want ze zijn opgegroeid in een tijd waarin er nog niet veel keuzes waren. In dit zeer vlot leesbare boek passeren allerlei keuzemomenten en praktische adviezen daarbij de revue. Praktijkvoorbeelden zorgen voor herkenning. Een inzichtelijk boek voor dertigers, maar ook voor bijvoorbeeld managers die dertigers onder hun hoede hebben. Laura Grootaarts-van Bergen

Interessant boek geschreven door een dertiger voor dertigers. Zelf verduidelijkt ze in dit boek dat ouders van dertigers er ook wat aan hebben. Ik zelf ben een ouder van drie rond-de-dertigers, zelf ben ik ook eens dertig geweest en bovenop ben ik een ontwikkelingspsycholoog plus pedagoog en ben ik op de wereld gekomen eind '59. Inderdaad heb ik hier wat aan om de Dertiger beter te begrijpen. Allereerst omdat ik zelf ook deze leeftijd als complex én mooi ervaren heb, maar zeker niet omdat ik volgens de meeste ouders de dertigers van nu maar 'verwend' vind, zoals Nienke oppert. Het boek is geschreven in 2008 toen er nog geen tijd van grote jeugdwerkeloosheid was zoals nu in 2013 en de dertigers gewend waren om veel keuze te hebben. Toch ervaren veel dertigers nu nog steeds veel keuzestress. Maar niet alleen de dertigers, wereldwijd ervaart men een 'crisis'.

Het is haar idee om de ontwikkelingstaak van dertigers 'het Dertigersdilemma' te noemen. (Ondertussen ben ik door te leven ook in aanraking gekomen met het twintigersdilemma, veertigersdilemma en nu met mijn vijftigersdilemma.) Zij is de eerste die een levensloop-decennia als dilemma en fenomeen onderzoekt en daar ben ik heel blij mee. Zij vroeg en vraagt zich af of het dertigersdilemma wel of niet een fenomeen is, zo ja of het een modeverschijnsel of een serieus probleem is. Vervolgens legt ze haar bevindingen langs de lat van wetenschappelijke theorieën en toetst ze het door middel van een wetenschappelijke methode om ons hier geen 'gebakken lucht" te verkopen.

Haar belangrijkste kapstok, waar ze haar bevindingen aan ophangt, is de hiërarchische behoefte-pyramide van Maslow. Omdat het in de Westerse wereld versneld beter ging met het welzijn van het individu vanaf de industriële revolutie, merkte hij op dat er een behoefte-verschuiving plaatsvond. Was men in de 20e eeuw eerder bezig met het vullen van de maag en het vinden van een dak boven je hoofd, waren eenmaal deze behoeften bevredigd, dan streefde men allereerst naar Sociale contacten, Erkenning en uiteindelijk Zelfverwezenlijking. Nienke vermoedt dat de dertiger van nu al te vlug gestegen is op wat het behoeft. Dat de dertiger te vroeg in aanraking komt met een overvloed aan welzijn, waardoor het niets minder wenst en verwacht dan perfectie en niet om kan gaan met het idee van al die opties die niet gekozen zijn. Dat dit verlies betekent. Ik vraag me daarom af of dit niet iets algemeen menselijks is. De angst wanneer je veel hebt, dat je het ook weer kunt verliezen. Hier gaat ze niet verder op in.

Met veel plezier heb ik haar visie op het dertigersdilemma gelezen. Het zet je aan het nadenken over de huidige ontwikkelingen, we zitten ondertussen in de 21e eeuw en hebben niet stilgezeten! Toch zou ik het leuk vinden als dit boek een vervolg kreeg om het fenomeen te plaatsen in een groter geheel dan Maslow. Bijvoorbeeld de ontwikkelingstheorie van Vygotski of, beter, Erikson. Het lijkt er op dat de levensloop zich stap voor stap ontwikkelt en dat elk individu elke decennia weer getoetst wordt door de taak van de daaropvolgende decennia. Met andere woorden geen enkele factor staat een gezonde ontwikkeling in de weg. Alle dertigers van nu en toen hebben de ontwikkelingstaak van de dertigers voor de kiezen gekregen of worstelen er mee. Nienke vermoedt dat het een uitzonderlijk en nieuw fenomeen is en zoekt de oplossing in authenticiteit, autonomie en zelfverwezenlijking. Als ik het goed begrepen heb is ondertussen haar volgende boek uit, die hier op in gaat. Ik hoop dat ze nog een boek wil schrijven over de dertigers als de 'vernieuwers' van de mensheid, want daarmee zet je de dertiger meer in hun kracht volgens mij dan als in de benadering van 'verwend of niet', 'probleem of niet', 'modeverschijnsel of niet'.

Het boek bestaat uit drie delen: Issues van dertigers in deze tijd, Het dertigersdilemma in de praktijk en De oplossing? In het eerste deel worden onderwerpen beschreven waar de dertigers van deze tijd mee worstelen: Teveel te kiezen, De mythe van het perfecte leven en De zin van het leven. Het tweede deel gaat in op hoe deze dilemma’s zich in de praktijk laten zien op carrièregebied, relaties en het kindervraagstuk. Het deel, De oplossing? is met een vraagteken geschreven. Dit deel bestaat uit twee hoofdstukken: Authenticiteit en Het onderzoek. Er wordt kort ingegaan op wat Authenticiteit is en wat dit kan betekenen voor dertigers. Het onderzoek wordt ook kort beschreven, met de vragen, de verwachte resultaten en de uiteindelijke resultaten.

De inleiding van het boek is uitgebreid (meer dan 4 pagina’s), en geeft aan waarom Nienke het boek geschreven heeft. Ze wil dertigers het inzicht geven in de verwarrende levensfase, zodat deze zich niet alleen voelen met deze verwarring. Vervolgens wil Nienke de dertigers zoveel mogelijk tips geven hoe je sommige van de problemen mogelijk kunt oplossen.

Ik heb dit boek gelezen omdat ik nieuwsgierigheid was naar deze groep mensen. Is deze generatie die 10 tot 20 jaar na mij geboren is (ik ben van 1962), echt zoveel anders? Zijn de problemen eigenlijk niet dezelfde als waar mijn generatie mee zit? En ik was ook benieuwd of ik de dertigers in mijn omgeving erin zou herkennen.

Door de manier van schrijven van Nienke krijg ik op twee manier informatie over deze groep dertigers. Nienke is namelijk zelf een echte dertigers dilemma belever. Dit beschrijft ze in haar boek, maar je merkt het ook tijdens het lezen. Dit komt heel consequent over. Bijvoorbeeld hoe ze elke keer alle mogelijke theorieën beschrijft over het fenomeen dat ze aanhaalt. Van alle theorieën over het kiezen tot en met Maslow en de filosofen over “de zin van het leven”. Zo komt ze bijvoorbeeld tot een (zeer eenvoudige) vergelijking van het existentialisme, absurdisme en nihilisme. Op een of andere manier krijg ik hierdoor een beeld van deze dertiger (Nienke), dat klopt. De uitvoerigheid, een soort perfectionisme, vooral ook de compleetheid, het komt overeen met het beeld dat Nienke schept van de dertiger met het dertigersdilemma. Ik vond het boek hierdoor fijn lezen.

Je ziet de titel en denkt 'ach, dat weet ik toch allemaal wel' en 'op mij is dat niet van toepassing, ik ben anders'. Totdat je het (na enkele tips) gaat lezen, wat verschrikkelijk herkenbaar en confronterend. Wat daar aan bijdraagt, is de schrijfstijl van Nienke. Erg makkelijk en begrijpelijk geschreven. Je leest het boek nog nèt niet in 1 x uit. Persoonljk vind ik het een aanrader voor iedereen die zijn/haar roeping nog niet heeft gevonden. Ik weet uit eigen ervaring dat ook 20-ers en 40-ers last hebben van het 30-ersdilemma. Wat het mij heeft opgeleverd, is het sneller nemen van beslissingen en minder de neiging hebben om achterom te kijken. Erg leuk!

Goed, verhelderend en duidelijk boek, niet alleen voor de "dertigers" maar zeker zo verhelderend voor ouders van dertigers. t Heeft mij als ouder-van 'n duidelijk én beter inzicht gegeven in de dilemma's waar deze doelgroep tegenaan loopt. Oplossingen worden niet gegeven, dat is goed want het boek zet aan/ nodigt uit tot overdenken en bewustworden. Zeer aan te bevelen!

Voor ik dit boek las, heb ik 'De Prestatiegeneratie' gelezen. 'Het Dertigersdilemma' heeft wat meer diepgang en theoretische onderbouwing, maar is daardoor ook wat serieuzer en bevat wat minder zelfspot. Het boek leest alsnog behoorlijk vlot door en de praktische tips zijn erg handig! Het is fijn om te lezen dat je niet de enige bent die voor dit soort dilemma's staat en dat het volkomen normaal is om af en toe moeite te hebben met het maken van keuzes. In mijn ogen draagt het boek bij aan bewustwording en dat helpt al bij het zoeken naar oplossingen.

Ik dacht echt dat ik de enige was... Totdat ik dit boek las! Heerlijk om te lezen dat je dus niet alleen bent in de worsteling met 'de zin van het leven' 'is dit het nu wel?' 'leef ik wel het leven dat ik zou moeten leven of moet ik alles radicaal omgooien?' 'hoe zorg ik dat ik me minder laat leiden door wat ik moet van de maatschappij en meer door wat ik zelf wil?' En vooral: wat nou als ik helemaal niet weet wat ik wil... Meteen kopen zou ik zeggen, goed geschreven en ontzettend goed onderbouwd met onderzoek, realistische voorbeelden. Kortom, zit goed in elkaar en maakt andere '30-ers dip'-boeken overbodig.

Dit boek zou inmiddels 'Het veertigersdilemma' moeten heten. De dertigers waar Nienke Wijnants over schrijft behoort inmiddels tot een andere generatie dertigers. Daarnaast is haar groep dertigers nogal selectief, wat pas in het laatste hoofdstuk 'Het onderzoek' duidelijk wordt vermeld; dertigers met hbo of wo opleiding die minimaal 1 jaar hebben gewerkt. De werkervaring is volgens Wijnants essentieel, omdat "je zonder een baan verworven te hebben nooit aan het topje van de Maslowpiramide kunt staan. [...] waardoor de echte levensvragen nog niet aan bod kúnnen komen." Hier ben ik het niet mee eens, die echte levensvragen kunnen heus eerder aan bod komen.
Wijnants schrijft over dertigers die op de reguliere banenmarkt werk zoeken, wat zeer begrijpelijk is als econoom of manager. Ik kon hier echter niets herkenbaars in vinden, aangezien ik kunstenaar ben en op een andere manier met werk en levensvragen bezig ben.

Ook wordt er geen rekening gehouden met de economische crisis en het tekort aan banen, waardoor er een soort 'luxe' beschreven wordt die niet meer van deze tijd is. Al was de eerste druk in 2008 en bezit ik een 29e druk uit 2017, er is geen enkele aanpassing doorgevoerd wat betreft de veranderingen door de jaren heen.

Ik ben het eens met andere lezers hier op bol.com, die schrijven dat er veel herhaling is. Er wordt onnoemelijk vaak geschreven dat dertigers veel te kiezen hebben. In elk hoofdstuk wordt weer teruggegrepen naar alle keuzes die dertigers moeten maken, terwijl dat na het eerste hoofdstuk wel duidelijk was.
Ook vond ik het storend dat nadenken op minder praktisch niveau als zweverig of "geitenwollensokken gedrag" werd afgedaan en dat filosofie volgens Wijnants "gemáákt ingewikkeld" is. Ze moet "enorm speurwerk verrichten voor ik iets 'leesbaars' tegenkom". Ik ben het niet met haar eens dat filosofie zó ingewikkeld is en vraag mij dan ook af waarom haar hoogopgeleide mensen geen filosofie kunnen lezen wanneer het leeswerk wat inspanning vereist.

Al met al ben ik niet te spreken over dit boek. Het is denk ik belangrijk dat er op het boek wordt vermeld uit welk jaar haar dertigers komen. Het is storend dat op dit moment nergens een jaartal van de dertigers op of in het boek staat. Dat zou namelijk veel verklaren waarom het naar mijn idee niet meer aansluit bij dertigers van nu.

Grappig boekje maar ik lees er af en toe eens wat uit.. het is niet een boekje om lekker bij weg te lezen. Heeft overigens wel leuke stukjes.

Zeer interessant om te lezen en over na te denken! Ook wanneer je (nog) geen dertiger bent, ik ben zelf 26 en herkende me in veel situaties. Het is leerzaam om te lezen dat meer mensen met dezelfde 'dilemma's' worstelen in deze fase. Erg interessant hoe ze de theorie van filosofen erin toepast en het toch niet te ingewikkeld maakt. Ik raad het boek aan 20-ers en 30-ers aan, maar ook aan de oudere generaties, die deze groep soms lastig te begrijpen vindt.

Voor ik dit boek las, dacht ik altijd dat wij niet echt een duidelijk omschrijfbare generatie hadden. Ik vond het prettig om te lezen over hoe 'wij' met dingen omgaan. Kinderen of niet, carriere of vrije tijd en partnerkeuze.
Het boek is leuk geschreven, duidelijk en begrijpelijk. Ik vind het jammer dat er niet echt een oplossing in is beschreven. Aan de andere kant denk ik dat stap 1, bewustwording, heel goed gezet kan worden met behulp van dit boekje. Daarna kun je altijd nog kijken op welk gebied je verdieping wilt en uit de aanraders van Nienke een boek kiezen.

Lees de goede review van Diane Koster om je een beeld te vormen van de inhoud van dit boek.

Wat mij persoonlijk aanspreekt:
- het is geschreven door iemand die het dertigersdilemma zelf beleefd heeft, dat is duidelijk, en daardoor leest het prettig en is de herkenbaarheid groot
- ondanks dat wordt het dilemma wel in een 'theoretisch kader' geplaatst en geanalyseerd
- door deze analyse kun je je eigen situatie makkelijk plaatsen; het heeft daardoor mijn inzicht vergroot in de vraagstukken waar ik zelf op dit moment mee bezig ben.

Verwacht geen hapklare antwoorden als je dit boek leest, het is zeker geen zelfhulpboek, maar het kan je prima helpen om je eigen worsteling met het dertigersdilemma in context te plaatsen en de vinger te leggen op hoe het dilemma zich in je eigen leven manifesteert.
Aanrader!

Ik vond dit een erg leuk boek om te lezen. De dilemma's die beschreven worden zijn herkenbaar. Wat ik goed vind aan dit boek in vergelijking met andere boeken in deze categorie, is dat dit niet echt een zelf-hulpboek is. De schrijfster weet op een goed onderbouwde manier inzicht te geven in welke factoren een rol spelen bij de dilemma's en hoe daar tegenaan gekeken kan worden. Ik vind het leuk dat ze bij haar analyse gebruik maakt van ideeen van verschillende filosofen, zonder daarin saai of langdradig te worden. Het laatste hoofdstuk over authenticiteit vond ik wat taaier om doorheen te komen, maar al met al is het boek erg vlot geschreven en leest makkelijk door.

alhoewel het populaire psychologie en sociologie is, is dit één van de meest verhelderende boeken die ik de laatste tijd mocht lezen. Erg herkenbaar, én leuk geschreven. Het gaf me meer inzicht in de dynamiek die er bestaat tussen mens en maatschappij in deze specifieke jaren en hielp me daardoor om een stukje druk van de ketel de verlichten, schuldgevoel los te laten en betere, authentieke, keuzes te maken.

Gewicht
0,331 Kg

Uit jaar:
2008-2009

Uitvoering:
Paperback

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Janine Jansen

Auteursfoto (Portretfoto):
Dana van Leeuwen

Omslagfoto:
Martin Barraud/ Getty Images

Vormgeving binnenwerk:
Perfect Service, Schoonhoven

Aantal pagina's
251 excl. Literatuurlijst+Woord van dank

NUR/NUGI
GEEN INDELING IN BOEK

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2024 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss