Via partner

De Ondraaglijke Lichtheid Van Het Bestaan , Milan Kundera Serie: Moderne klassieken

Artikelnummer: 9789026320590
Artikel 48 van 232
€ 5,00

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Tomas, de lichtheid. Terezan, de zwaarte. Sabina, het verraad. Franz, de droom. Vier personages, vier manieren om in de wereld te staan, en het verhaal van hun botsing. Tomas ontmoet Tereza en trouwt met haar, maar kan zijn hang naar losse relaties niet opgeven. Sabina is zijn favoriete minnares: ook zij wil zich niet binden. Wanneer Franz, haar nieuwe geliefde, zijn vrouw voor haar in de steek wil laten, verdwijnt ze dan ook uit zijn leven. Hij zet zijn Grote Mars voort, terwijl Tereza en Tomas alsnog beleven wat onmogelijk leek: een idylle.

Kundera bouwt dit verhaal uiterst geraffineerd op, in een spel vol variaties, dromen en bespiegelingen. Als geen ander is hij er in dit boek in geslagd ernst en lichtheid te verenigen. Met dit inmiddels klassiek meesterwerk - dat bovendien verfilmd werd - brak Kundera door bij het grote publiek.

MENINGEN: Bij elke zin moest ik even wegdromen van genot. En dan dacht ik: hoe komt Kundera erop om iets zo gevoeligs met die woorden te beschrijven.

De lessen van Milan Kundera

De ondraaglijke lichtheid van het bestaan vertelt over twee paren: Tereza en Thomas en Sabina en Franz.
Tereza koestert een grote jaloezie, die oprecht medeleven opwekt als lezer, ten opzichte van de minnaressen van Tomas. Die jaloezie achtervolgt haar tot in haar slaap. Elke nacht heeft ze beangstigende dromen zoals: “Het was een groot overdekt zwembad. We waren ongeveer met twintig, allemaal vrouwen. We waren allemaal naakt en moesten rond het zwembad marcheren. Aan het plafond hing een mand waarin een man stond. Hij droeg een hoed met een brede band die zijn gezicht verborg, maar ik wist dat jij het was. Je gaf ons bevelen. Je schreeuwde. We moesten al marcherend zingen en kniebuigingen maken. Wie de kniebuiging verkeerd deed, schoot je dood met een pistool en ze viel in het zwembad. Op dat moment begon iedereen te lachen en nog harder te zingen. En jij fixeerde ons met je ogen en zodra een van ons weer iets verkeerd deed, schoot je haar dood. Het zwembad lag vol lijken, die vlak onder het wateroppervlak dreven. En ik wist al dat ik geen kracht had voor nóg een kniebuiging en dat je me dood zou schieten!”
Zij is de enige en grote liefde voor Tomas, maar desondanks kan hij zijn libertijnse neigingen niet onderdrukken. Zijn favoriete minnares is Sabina, een kunstenares die zijn hang naar vrijheid deelt. Zij probeert die vrijheid te bereiken door een aaneenrijging van verraad.
Franz, Sabina’s minnaar, daarentegen is een toegewijd persoon en begrijpt haar behoefte aan bevrijding niet.
Milan Kundera gebruikt zijn personages om met behulp van aangedikte persoonlijke ervaringen zijn filosofische bedenkingen aan te brengen. Hij valt al meteen met de deur in huis met Nietzsches idee van de eeuwige terugkeer der dingen vooraleer hij met het verhaal zelf begint.
Ondanks de hoeveelheid filosofie die aan bod komt, wordt het nooit compleet onbegrijpelijk voor een zestienjarige zoals ik. Het hoofdstuk waarin er uitgebreid op het begrip kitsch werd ingegaan, heb ik wel opnieuw gelezen aangezien ik niet helemaal begreep wat ermee werd bedoeld.
In tegenstelling tot wat meneer Ger de Wind in zijn recensie schrijft, vind ik niet dat het verhaal zelf niet moeilijk te volgen. Ik heb mezelf zeker niet moeten overtuigen om verder te lezen, integendeel, ik kon het boek nauwelijks wegleggen.
Toch is dit een roman die je heel aandachtig moet lezen. Hij bevat zoveel mooie, verrassende gedachtegangen die vaak sterk afdwalen van het verhaal zelf. Ik heb het boek meerdere malen neergelegd om na te denken over wat ik nu net gelezen had.
Ook slaagt Kundera erin om prachtige beelden op te roepen. Het hele verhaal speelde zich in mijn hoofd af als een film. De scène waarin Tereza de berg wordt opgestuurd om geëxecuteerd te worden is op mijn netvlies gebrand.
Dit boek verdient het om een klassieker genoemd te worden. Het verandert je kijk op het leven. Kundera heeft een uitzonderlijk boeiende schrijfstijl. Dit is het eerste, maar zeker niet het laatste wat ik van hem heb gelezen.
Marie Dom

Dit boek is een ware aanrader! De verschillende verhaallijnen, de omschrijving van de personages, de visie van de verteller binnen het boek; na enkele pagina's grijpt het boek je en het laat je niet meer los tot je het uit gelezen hebt. Het is een boek met een dubbele bodem, een boek wat je waarschijnlijk nadat je het de eerste keer gelezen hebt zeker nogmaals wil lezen. Naar mijn mening is dit boek een essentiele bijdrage aan de hedendaagse literatuur!

Dit boek is het beste, meest complete en prachtigste boek dat ik ooit heb gelezen. Alle andere boeken van Kundera zijn trouwens meer dan aan te raden.

Een ongelooflijk gevoel van herkenbaarheid, zo mooi geschreven dat ik het niet kan navertellen. Ik verlang er naar om zijn andere boeken nu te gaan lezen. Kirsten

Een prachtig en mooi geschreven verhaal. Het houdt je vanaf het begin tot het eind in de greep. Ik heb het in een adem uitgelezen...

Ik vond het een goed geschreven boek, de titel boeide me en dat deed het boek vervolgens ook. Wel is het soms lastig te lezen, je moet er wel je aandacht bijhouden. Kundera zet je wel aan het denken!

Toen ik de eerste tientallen bladzijden van het boek had gelezen, dacht ik: hoe is het toch mogelijk dat dit boek een bestseller is geworden? De structuur was onduidelijk, het leken allemaal heel korte verhaaltjes zonder veel onderling verband. Het Nawoord gaf me echter de moed om verder te lezen. De personen in het boek spelen een ondergeschikte rol en lijken vooral mee te doen om Kundera de kapstok te bieden waaraan hij zijn zeer talrijke opmerkelijke en verrassende filosofische bespiegelingen kan ophangen. Hij duikt dan ook vele malen plotseling in de tekst op alsof hij toch vooral zeker wil zijn dat we beseffen dat hij bezig is ons iets duidelijk te maken en dat persoonlijk even komt vertellen. Soms doet hij dat zelfs door commentaar op zijn eigen teksten te geven.
Want Kundera heeft ons boodschappen mee te geven. Soms zijn die boodschappen zo versleuteld, dat ze zelfs niet meer aan de personen te koppelen zijn. In zijn Kleine Woordenboeken geeft hij aan voor ons vaststaande begrippen en woorden, een uitleg die het tegendeel is van wat we dachten. Die ons duidelijk maakt dat alles onzeker is, dat we terechte kritiek hebben op de communistische maatschappij maar dat onze leefwereld in vele opzichten niet zo veel anders is dan die van Stalin. Een van de meest treffende en verhelderende teksten vond ik in zijn visie dat de communistische heersers niet zozeer uit waren op onderdrukking maar meer op het, desnoods met zeer bruut geweld tot stand brengen van het paradijs op aarde, zoiets als de vele religies en politieke overtuigingen uit het verleden hebben gedaan en nog doen. Er zijn vele mooie passages in het boek, sommige diep menselijke, die ons duidelijk maken wat we eigenlijk zijn en ook dat is anders dan we denken of dan we zouden willen zijn. Maar hoofdzaak voor mij was toch de wijze waarop Kundera de mensonterende arbeidersstaat beschrijft. Hij doet dat op een beklemmende wijze en laat zien hoe de evangelisatie naar het paradijs in zijn werk ging. Welke in onze ogen onmenselijke methodes de handlangers gebruikten. Hoe ze doordrongen tot de meeste geheime plekken van de levens van hun onderdanen en medeburgers, hoe ze een net van verklikkers en bedrog schiepen. De Stasi zou het later nog een keer dik over doen. Het waren natuurlijk de onderbuikse handlangers die dat net gebruikten, niet de lekkerste mannen en vrouwen en zeker geen overtuigde predikanten van het systeem maar profiteurs en “mensen die iets te wreken hadden en daar nu de kans voor kregen”. Hoog geplaatsten en hoog opgeleiden moesten het ontgelden betreft doet het boek denken aan de Ademschommel van Hertha Müller. Ook zij beschreef een samenleving zonder hoop, een samenleving die niet waard was om geleefd te worden, waar je vooral weg moest duiken of verzet pleegde en onderging.
Kundera toont onze maatschappij de bittere spiegel van ons stelsel dat steeds harder kraakt onder het niet meer getemde en mogelijk niet meer tembare kapitalisme dat zijn zo brave democratische kinderen lijkt te verslinden om plaats te maken voor een China-achtig centraal geleid systeem dat akelig op het door Kundera beschreven systeem zal lijken.
Maar er is één zaak die hoop geeft: wij weten dat we zoeken naar een betere samenleving en hebben nog steeds een kans die met hele kleine stapjes, soms met hinkstapsprongetjes, wat dichter bij te brengen. We mogen dan mopperen, we zijn gelukkig nog ver verwijderd van de werelden die Müller en Kundera zo indringend beschreven.
Ook dat is een les die beiden ons leerden en waarvan we ons steeds weer bewust moeten zijn als we mopperen.
Het mag duidelijk zijn: het boek is terecht een bestseller en ook daarover mogen we ons verheugen want een samenleving die de moed zou hebben opgegeven, zou dit boek terzijde hebben geschoven of hebben moeten schuiven. Verder zoeken dus maar naar die betere wereld om uit te vinden hoe het wél moet…. Ger de Wind, Oktober 2011

Wat een prachtig boek! In het begin werd ik enigszins afgeschrikt door het taalgebruik, maar eenmaal voorbij hoofdstuk 1 werd ik gegrepen door de verschillende verhaallijnen. Bijzonder ook het commentaar van de verteller op de personages in het boek. Beetje jammer dat Bol dit verkoopt voor 10 euro terwijl er een knalrode sticker met 7,50 op de kaft staat, maar dit terzijde ;)

 

 

Gewicht
0,321 Kg

Uit jaar:
1985-2008

Uitvoering:
Paperback

Uitgever(Label):
Flamingo Moderne Klassieken door Ambo/Anthos, Amsterdam

Uitgever(Label)(voor België):
Veen Bosch & Keuning, Wommelgem

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Marry van Baar

Omslagillustratie:
VEER David Jordan Williams/Photonica/Getty Images

Vertaald door:
Jana Beranová (uit het Tsjechisch)

Oorsponkelijke titel
Nesnesitelná lehkost bytí

Aantal pagina's
357 excl. Nawoord Martin de Haan

NUR/NUGI
GEEN OPGAVE

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2024 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss