Via partner

Geheimen van het tuinhuis , Rihana Jamaludin

Artikelnummer: 9789463492638
Artikel 3 van 6
€ 12,00 (inclusief btw)

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Deze historische roman speelt zich af in 1870, in Suriname. Het is zeven jaar na de afschaffing van de slavernij, maar er is nog steeds veel ongelijkheid.
De zestienjarige Alexandra Belgrave groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in slavernij is haar familie door hun witte voorouder bespaard gebleven, maar toch is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Als meisje zal ze nooit kunnen studeren, hoe intelligent ze ook is. Tijdens de vakantie die ze samen met haar beste vriendin Jo op plantage Het Schoone Land doorbrengt, ontmoet ze Ernst Martzil, die in het geheim een machine aan het bouwen is. Hij zit niet direct te springen om een meisje dat hem daarmee wil helpen, maar dan merkt hij hoe slim en vindingrijk Alex is. Zouden Ernst en Alex met de nieuwe uitvinding hun eigen toekomst kunnen veranderen?

Trefwoorden: Suriname 1870;Vriendschap;Ongelijkheid;Avontuur

MENINGEN: "De meisjes gingen op verkenning, de koffiebedden volgend naar het hart van de plantage. Gelukkig waren er niet teveel stekelige brantimaka en vlijmscherpe grashalmen van baboennefi. Waar het gras te dicht werd, stampten ze flink met hun schoenen om verscholen slangen weg te jagen. Hagedissen schoten ritselend voor hun weg, hun groene staartjes slepend door het gras"
Suriname 1870. Een paar jaar na de afschaffing van de slavernij volgen we de zestienjarige Alex(andra). Ze groeit op in de kleurlingenelite. Een leven in de slavernij is haar familie bespaard gebleven door een witte voorouder. Ze kan naar school, hebben het goed, maar desondanks is het toekomstperspectief van Alex beperkt. Ze is intelligent, dapper en een dromer. Maar voor meisjes als Alex wordt verwacht dat ze straks een huishouden draaiende kan houden en studeren is geen optie. Als ze die zomer met haar beste vriendin Jo naar de plantage Het Schoone land gaat ontdekken ze een tuinhuisje. Deze lijkt op het eerste gezicht verlaten maar het blijkt dat een jongen, Ernst, daar met een bijzondere uitvinding bezig is. En dat zal Alex' haar leven veranderen.
Allereerst, wat een sfeervol verhaal was dit. De personages waren goed uitgedacht. Alex is haar tijd vooruit. Intelligent, dapper, leergierig en niet te beroerd om haar mening te delen over de positie van de vrouw.
Maar waar het verhaal echt in uitblonk was al die beeldende beschrijvingen van de auteur over Suriname. In mijn hoofd zat ik al op een veranda op de plantage met geluiden van vogels en kikkers. Prachtig hoe ze het land in een boek zo tot leven kan wekken.
Ook zet ze de positie van de vrouw, maar ook van de Surinamers en Hollanders goed neer zonder dat het verhaal heel zwaar of negatief aanvoelt. Door alle woorden in het Sranang Tongo, Engels, Surinami en Hindi wordt duidelijk hoe kleurrijk het land is. Fijn dat er een woordenlijst bij zit!
Ik vond het waanzinnig interessant om te lezen over de ontwikkelingen na de afschaffing van de slavernij (een zwarte bladzijde in onze geschiedenis). Mensen die in vrijheid iets van hun leven willen maken of zich verantwoordelijk stellen voor een nieuw en beter bestaan voor kansarmere mensen.
Maar ook de intrede van de Hindoestanen komt aan de zijlijn aan bod. (wat ik ook interessant vond om te lezen gezien mijn man Hindoestaan Surinaams is)
Ook moet ik even benoemen dat de vormgeving prachtig is! De cover is mooi maar de binnenkant net zo. Ook alle informatie na het verhaal is interessant om te lezen. Leuk dat een van de personages is gebaseerd om een man die daadwerkelijk bestond!
Het verhaal van Alex kabbelt rustig voort. Voor wie veel aktie verwacht is bij dit boek aan het verkeerde adres. Aan het einde komt er iets meer spanning aan te pas maar dat was het ook. Maar het langzame tempo past perfect in dit mooie verhaal over een jonge vrouw met dromen, die haar passie vindt. Het gaat over verandering en ontwikkeling. Een blik op een nieuwe toekomst. Ik heb me even kunnen laten meeslepen in Suriname van 1970 en het was het dubbel en dwars waard!

Dit boek trok mijn aandacht omdat het voor zover ik weet één van de weinige YA boeken is, of misschien zelfs wel het enige YA boek, die over de geschiedenis van Suriname gaat vlak na de slavernij afschaffing. Ik weet weinig van die precieze tijd, eerder van de tijd ervoor, juist daarom ben ik wel erg geïnteresseerd omdat ik me zo voor kan stellen dat het alles behalve makkelijk geweest kan zijn en we er wellicht nog wat van kunnen opsteken ook. Het literaire YA verhaal ‘Geheimen van het tuinhuis’ van Rihana Jamaludin vond dan ook gauw zijn weg naar mij toe.
De paperback omslag van uitgeverij Blossom Books vind ik bijzonder mooi. De illustraties op de cover en aan de binnenzijde van de omslag vind ik qua kleuren prachtig en ook qua voorstelling trekt het me meteen naar zich toe. Het geheel is rustig voor het oog maar toch is er veel te zien en maakt het nieuwsgierig naar het inhoudelijke verhaal. Ook is de tekst zoals onder andere de titel, schrijversnaam en achterflaptekst duidelijk leesbaar op de daarvoor gekozen achtergrondkleur.
Het verhaal behield mijn interesse vanaf de eerste pagina’s en ik merkte dat je gelijk de maatschappij goed leert kennen waarin hoofdpersonage Alexandra leeft en opgroeit. Zo ontkwam ik er niet aan om haar gelijk te mogen en me zelfs op bepaalde vlakken met haar verwant te voelen. Het was daardoor gemakkelijk om met haar mee te leven, haar manier van doen en verdriet te begrijpen maar ook haar humor en doorzettingsvermogen.
“Jo kon haar ogen niet van de monsterlijke creatie losmaken. Het opgetuigde kadaver staarde chagrijnig terug.”
De jongeren in het verhaal mogen dan niet de hedendaagse jongeren zijn toch hebben zij zeker ook veel herkenbare eigenschappen en zijn hun dromen zo gek nog niet. Het avontuurlijke zit ‘m vooral in wat ze samen meemaken en daardoor verveelt het verhaal zeker niet. Het blijft boeiend om te ontdekken hoe het verder verloopt en bovendien verzorgen de oudere personages ook nog eens voor de nodige gelaagdheid.
“Ze hielden hun mond, het was niet fatsoenlijk om de meesters en de blanken te herinneren aan het verleden.”
Het is niet zo zeer een spannend verhaal maar toch zitten er verassingselementen in het boek en is vooral de andere tijd waarin alles zich afspeelt intrigerend. De schrijfstijl van Rihana Jamaludin leent zich goed voor het literaire YA genre. Ondanks de moeilijke onderwerpen die soms aangesneden worden leest het geheel vlot en met goed begrijpelijke bewoording. Tevens is het onmogelijk om geen beelden in je hoofd te laten ontstaan tijdens het lezen gezien haar soepel gedetailleerde beschrijvingen van diverse onderwerpen en de gebezigde thematiek zorgt er automatisch voor dat je volledig betrokken bent bij het verhaal.
“Ze zat bij de open deuren van de veranda, het komfoor buiten brandde om de muskieten weg te houden, en ze staarde naar donkere silhouetten van de bomen en de knipperende lichtvonkjes van vuurvliegen.”
Ik vond het een bijzonder amusant verhaal en heb het met plezier gelezen. Tegelijkertijd heeft het me wederom doen beseffen dat er nog steeds een hoop te verbeteren is in de wereld. Maar ja, dat zijn mijn eutopische gedachte die hier niet op hun plaats zijn. ‘Geheimen van het tuinhuis’ is een perfecte aanrader voor jongeren die meer over hun eigen geschiedenis willen leren en tegelijkertijd een leuk boek willen lezen. Het boek mag zeker door een grote lezersgroep opgepakt worden en is wat mij betreft ook een goede tip voor de leeslijst van middelbare scholen.

Geheimen van het tuinhuis is een historische roman die zich zeven jaar na de afschaffing van de slavernij afspeelt, maar nog steeds is er veel ongelijkheid. Dat er zoveel ongelijkheid is, lees je erg goed terug in het verhaal, je merkt echt dat de auteur Rihana Jamaludin zich in de feitelijke aspecten van haar verhaal heeft verdiept.
Wat ik misschien nog wel het mooist aan het verhaal vond, waren de beschrijvingen van Suriname, ik kreeg een heel duidelijk beeld van het land (in die tijd) en het was net alsof ik er zelf was, terwijl ik nog nooit in Suriname ben geweest. De Surinaamse cultuur wordt al net zo goed beschreven, zonder dat je meteen uit het verhaal raakt, of een grote infodump krijgt.
Ook al zo goed waren de personages. Ik hou ervan hoe Alex(andra) voor haar tijd uit was, ze wilde meer leren, en juist geen typisch huisvrouwtje worden. Ook Ernst vond ik leuk, en hoe hij niet om de intelligentie van Alexandra heen kon.
Wat ik ook erg handig vond was de woordenlijst achteraan het boek, ik vond het net een extra toevoeging. Ik moetook even gezegd hebben hoe mooi de cover, de schutbladen en het binnenwerk zijn, het past echt perfect bij het verhaal!
Kort samengevat vond ik dit boek gewoon echt heel goed, Rihana Jamaludin heeft een prachtig beeldende schrijfstijl, sterke personages !er een eigen wil, en je leert er onbewust ook nog eens heel veel van!
Door Geheimen van het Tuinhuis wil ik veel meer weten over het verleden van Suriname, en eigenlijk hoop ik stiekem op een volgend boek van Rihana Jamaludin hierover (hint hint).
Geheimen van het tuinhuis is een prachtige Historische Roman over Suriname in 1870, zeker een aanrader!
Beoordeling: 4/5

Interessant en prettig te lezen. Fijne schrijfster

Je komt veel te weten over de historie van Suriname en het is ook nog eens een hele fijne roman om te lezen

Schrijfster Rihana Jamaludin brengt in haar nieuwste werk via haar hoofdpersoon Alexandra een aantal verschillende thema’s samen, waaronder opgroeien, vrouwenemancipatie, multi-culturaliteit en de koloniale samenleving in het Suriname van eind 19e eeuw.
Waar de gemiddelde schrijver met al deze ingrediënten hopeloos in de knoop zou raken is Rihana als een vis in het water. In het boek komen dan ook diverse ingrediënten uit haar eerdere boeken samen, waaronder die van de titels De Zwarte Lord en Kuis. Ook haar werk als schilderes komt in dit fraai vormgegeven boek voren, al gaat het in dit geval om de wijze waarop ze in haar teksten met ‘pennenstreken’ de situaties visualiseert.
De hoofdpersonen van ‘De geheimen van het tuinhuis’ zijn het eigengereide beta-meisje Alexandra, wiens naam zich mooi laat afkorten tot Alex en de jonge techneut Ernst, feitelijk Jan Ernst Matzeliger, de man die eind 19e eeuw de schoenzwikmachine zou uitvinden.
In het verhaal komen de hoofdpersonen samen rond het tuinhuis, waarin de geheimen zich niet beperken tot technisch vernuft, maar ook in relationele perikelen. De spanning wordt opgebouwd door het voelbaar maken van de druk die er op de koloniale samenleving ten tijde van de afschaffing van de slavernij ontstond en het opvoeren van verschillende nieuwsgierigen en indringers.
Het boek is zowel geschikt voor de jeugd als de oudere lezers, en voor degenen bij wie de nieuwsgierigheid na het lezen van het bovenstaande geprikkeld is.

 

Gewicht
0,355 Kg

Uit jaar:
2012

Uitvoering:
Paperback

Uitgever(Label):
Blossom Books

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Caren Limpens

Vormgeving binnenwerk:
Studio L.E.O.

Aantal pagina's
303

NUR/NUGI
285 Fictie 15+

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Links

DVDs

Videogames

Games

© 2018 - 2024 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss