Via partner

De criminele carriere van Mink K. een opzienbarend dossier over een kwart eeuw misdaad en corruptie , Marian Husken

Artikelnummer: 9789022548851
Vorige Artikel 6 van 12 Volgende
€ 4,00

KLIK HIER OM TE BESTELLEN VIA PARTNER

Robert Mink K. (1961) behoort al meer dan twintig jaar tot de top van de Amsterdamse penoze. Op het eerste gezicht vriendelijk en zonder poespas, maar volgens justitie de spin in het vaderlandse criminele web. Zelf beweert K. dat hij menige liquidatie had kunnen voorkomen als hij in 2000, na de vondst van een verbijsterend arsenaal in een flat in Amsterdam, niet was opgepakt. Als Mink K. zijn straf voor deze wapenhandel erop heeft zitten, wordt hij -nog in de gevangenis- aangehouden als verdachte van de Alkmaarse voordeurbommoord uit 1993. Met een hernieuwd onderzoek naar die wraakactie probeerde justitie de 'allesweter' van de straat te houden. Maar dat blijkt lastig.
Op 20 juli 2007 wordt hij vrijgesproken, maar hoe lang zal hij op vrije voeten blijven? Het Openbaar Ministerie blijft hem immers achtervolgen. Of spelen ook andere krachten hierbij een rol?

MENINGEN: Mink K. is een bekende naam uit het Amsterdamse misdaadcircuit. De schrijfster heeft zijn carriere gevolgd en er verslag van gedaan in Vrij Nederland. In dit boek maakt zij gebruik van bronnen van politie, rechtbanken en collega-misdaadverslaggevers om een beeld te krijgen van de invloed en macht van deze drugshandelaar, wapenhandelaar, witwasser en verdachte van moord. Zijn carriere viel deels samen met de beruchte IRT-affaire en de schrijfster toont aan dat de penoze op de hoogte was van infiltraties door politie en informanten en daar handig gebruik van maakte. Een politiewerkplaats bouwde zelfs geheime compartimenten in een tankwagen voor XTC-smokkel naar Engeland. Voor ingewijden in onder andere de Holleeder- en Endstra-zaak is dit een welkome aanvulling op het onvolledige beeld dat nog steeds bestaat van wat er in de Amsterdamse onderwereld gaande was. Voor anderen is het een stortvloed aan verbijsterende informatie waarbij een soort stamboom van de misdaadfamilie van pas zou komen. Goed geschreven en boeiend verteld. Voorzien van een personenregister, foto's (in kleur en zwart-wit) en documenten.

G.P. Schuring

Ik ben gedeeltelijk met de eerste recensie eens.Termen zoals "Deltagroep", "Inlichtingendiensten", "Wapenvondst(en)", "IRT", "Fred Teeven", "Van Traa" en "Semtex" zijn ons allang bekend. Maar in het boek over Mink K blijkt dat het hele IRT affaire een lelijk staartje heeft gekregen. Waar Bas van Hout nogal geheimzinnig over doet in "De jacht op de erven Bruinsma" wordt in dit boek door Husken gewoon open en bloot gezegd, wie is wie en wat ze gedaan hebben. VOlgens mij zijn 'Cohen' en 'Maiers' in dat boek maar pseudoniemen voor Spic en Span (Klepper en Mieremet). Ook de rol van dubbespionnen in het criminele circuit komt aan bod, en dat vindt ik persoonlijk een leuke 'twist'.

Ik kan niet anders zeggen dan dat het me veel moeite heeft gekost om door dit boek heen te komen.
Het halve boek gaat ongeveer over de processen/rechtzaken die tegen hem liepen. Tuurlijk hoort dit bij het verhaal, maar hier is zo diep op ingegaan, dat het wel erg langdradig werd.
Het is ook niet op een manier geschreven dat het ook maar een beetje spannend is en je wordt ingezogen in het verhaal.
Ik wist van tevoren al dat hij de "wapenhandelaar" van Nederland was, maar hoe deed hij dat precies? Dat is me uit dit boek niet helemaal duidelijk geworden.

Marian Husken heeft een stijl van schrijven die zich het makkelijkst laat vergelijken met die van een scriptie. Dat leest minder lekker weg. Wie het True Crime genre een beetje bijhoudt, zal weinig nieuws aantreffen. Daarentegen geeft het de lezer een aardige kijk achter de schermen van de onderwereld en justitie met Mink Kok op de voorgrond.

Tijdens het lezen van het boek viel mijn mond af en toe open, wat de IRT in die tijd allemaal heeft uitgespookt. Interesant om te lezen hoe hier misbruik dan gebruik van gemaakt werd door de onderwereld.

Gewicht
0,47 Kg

Uit jaar:
2007

Uitvoering:
Paperback

Omslagontwerp (Vormgeving omslag):
Charlotte Fischer

Aantal pagina's
304

NUR/NUGI
740

  • Logo2
© 2018 - 2020 Zoek2ehands.nl - Zoek 2ehands | sitemap | rss